Illés György Raktáron

Nincs harmadik út

Akciós!
Az akció időtartama: 2023-11-23 - 2023-12-14.
Dr. Illés György (1950.12.04.) népszerű történelmi és dokumentumregények szerzője, irodalomtörténész, tanár. 
3 800 Ft 3 000 Ft [7.84EUR]
Hűségpont: 30 pont

Dr. Illés György (1950.12.04.) népszerű történelmi és dokumentumregények szerzője, irodalomtörténész, tanár. 

A „Nincs harmadik út” című regénye a koalíciós időkről, az ötvenes évekről és az emigráció életéről szól. 

Dedikálva is kérhető!

Támadás a székház ellen

Részlet Illés György: Nincs harmadik út című új regényéből

Ilyen előzmények után érkezett el az első politikai erőpróba, a budapesti helyhatósági választás, 1945. október 7-én. A Kisgazdapárt abszolút többséget kapott. Mindannyian örömmámorban úsztak, durrogtak a pezsgőspalackok. Ünnepelték a győzelmüket. Aztán mindenki elégedetten, de holtfáradtan hazatért, kivéve Lalit és munkatársait, akiket a kényszerűség bent tartott a székházban. Persze ők is aludni tértek.

A választáson csatát veszített munkáspártok nem ünnepeltek velük. Ellenkezőleg! A vereséget erőfitogtatással kívánták ellensúlyozni. Lali nem vette komolyan az első hírhozót. Talán vissza is feküdt volna folytatni a győzelemtől édes álmot, ha be nem ront a következő hírnök.

‒ Tudod mi történt a városban? ‒ kérdezte.

Izgatottsága és feldúltsága egyből kijózanította Lalit. Riasztó aggodalom nyilalt belé.

‒ Honnan tudnám? Beszélj már! ‒ ripakodott rá ingerülten.

‒ Mindenütt tömeggyűlések. A Ferenciek terén egyenesen arra biztatják a szónokok a sokadalmat, hogy tanítsák móresre, a munkásököl megismerésére a kisgazdapárti népárulókat.

Amikor a harmadik értesülés már a feléjük áramló, dühödt tömeg közeledéséről szólt, Lali nem tétovázott tovább.

‒ Bezárni a fő- és mellékkapukat! Fegyvereket szétosztani!

Ő maga és munkatársai példás gyorsasággal cselekedtek. Néhány perccel később a mellékkapukat eltorlaszolták, és mindkét helyen két-két fegyverest hagytak. A főkaput tartották az esetleges támadás célpontjának. Arra számítottak, hogy az ellenfelek ezzel az akcióval propaganda- vagy külpolitikai sikereket szeretnének elérni. Ezért ezt a pontot tekintették a védelem bázisának.

Az épületben a bejárattal szemben két ölelő karhoz hasonló, félköríves lépcső vezet az emeletre, középen, a félemelet magasságában ‒ az akkori sárga teremnél ‒ pihenő van. A pihenőn a főbejárattal szemben állították fel az egyik villámgéppuskát, az emeleten, következő védelmi vonalként a másodikat. A legjobbnak vélt felállásban várakoztak a géppisztolyos és karabélyos védők.

Kisgazdapárt székháza készen állt arra, hogy fegyverrel fogadja az erőszakkal behatolókat.

Azok pedig jöttek. Kiáltozásuk, szavalókórusuk egyre közelebbről és egyre dühödtebben hallatszott.

Lali tisztában volt azzal, hogy képesek a székház megvédésére. Az épület oltalmazta őket és jelentős tűzerejük volt. De számolnia kellett azzal is. hogy tragédia következhet be, emberek eshetnek áldozatul a politikai szenvedélynek.

Valamit tenni kellett. Kapcsolatba léphetnek Rákosiékkal, vagy rendőri karhatalommal kellene feloszlatni a tömeget, esetleg a szovjet hatóságok intézkedését kérni! Mindegy, hogy mit, de cselekedni kell, elhárítani a vérfürdőt, amely elkerülhetetlennek látszott.

Lali állt a telefon mellett és kereste Nagy Ferencet, Varga Bélát, Kovács Bélát a lakásukon. Ők voltak arra illetékesek, hogy ilyen szinten, azonnal tárgyaljanak. De micsoda véletlen?! Egyiket sem találta otthon. Tildy Zoltán a minden fontos döntéskor menetrendszerűen bekövetkező betegségével bajlódott.

A tömeg közben ordítozva a vastag tölgyfa kaput döngette, és elözönlötte a szűk Semmelweis utcát. A hangulat viharos volt, a támadás minden percben megkezdődhetett.

Egyetlen férfi akadt az intézkedésre jogosultak között, aki le sem tagadta magát, s tenni is mert és akart: Jékely László pártigazgató, a későbbi államminiszter, a kabinetiroda főnöke. Groteszk fintoraként a történelemnek ‒ és talán intő figyelmeztetésként is ‒, a korábbi kuplerájos több bátorságot és nagyobb fokú felelősségérzetet tanúsított a párt egész vezérkaránál.

Lali nem tudta, hogyan érte el, de perceken belül odaérkezett Péter Gábor, a politikai rendőrség főnöke és Szviridov altábornagy, a Szövetséges Ellenőrző Bizottság elnökhelyettese. A tömeg, amely mit sem sejtett a veszélyről, azonnal fegyelmezetten visszahúzódott, s hátrahagyott a székház kapujában egy fémdobozt.

‒ Partizángyutacs ‒ mondta a szovjet altábornagy, aki szakavatott kézzel leszerelte a robbanószerkezetet.

‒ Többé ez nem fog megismétlődni‒ ígérte Péter Gábor.

Jékely, amikor belépett a székházba, szó nélkül tudomásul vette a látványt. Feljött az emeletre, ott megölelte Lalit és csak ennyit mondott:

‒ Azt hiszem fiúk, folytathatjátok a pihenést. Lalikám! Neked sem ártana egy kis alvás.

Szállítás

Barion
PayPal
Foxpost csomagautomata

Foxpost csomagautomata-Bankkártyás fizetés


Fizetni most lehet bankkártyával a webáruházból indítva titkosított Barion banki felületen. A rendelését egy választott csomagautomatából veheti át. A szállítási költség 1150 Ft. Ha utánvéttel szeretne fizetni, akkor válasszon utánvétes lehetőséget.

Szállítási díj: 1 150 Ft Ingyenes 15 000 Ft értékű rendelés felett.
Barion
PayPal

Foxpost futár-Bankkártyás fizetés


Fizetni most lehet bankkártyával a webáruházból indítva titkosított Barion banki felületen. A csomagot a Foxpost futárszolgálat kézbesíti a csomag feladását követő második munkanapon. A kiszállítást megelőzően sms-ben és email-ben értesítést küldünk a futár érkezési időpontjáról. A szállítási költség 2590 Ft.

Szállítási díj: 2 590 Ft
Foxpost csomagautomata

Foxpost csomagautomata-Utánvét


A rendelését egy választott csomagautomatából veheti át. Fizetés bankkártyával a csomag átvételekor. Az utánvétes szállítás díja 1490 Ft.

Szállítási díj: 1 490 Ft Ingyenes 25 000 Ft értékű rendelés felett.
Barion
PayPal
Csomagküldő csomagpont

Packeta átadópontra-Bankkártyás fizetés


Megrendelését egy kiválasztott átadóponton veheti át nyitvatartási időben. Fizetni most lehet bankkártyával a webáruházból indítva titkosított Barion banki felületen. A szállítás költsége 1490 Ft. Utánvétes fizetésre nincs lehetőség. A bankkártyás fizetés elmaradása esetén a rendelést nem teljesítjük. Ha utánvéttel szeretne fizetni, úgy válasszon másik szállítási módot.

Szállítási díj: 1 490 Ft
Barion
PayPal

Packeta házhozszállítás-Bankkártyás fizetés


A csomagot a Packeta futárszolgálat kézbesíti a csomag feladását követő második munkanapon. A kiszállítást megelőzően sms-ben és email-ben értesítést küldünk a futár érkezési időpontjáról. Fizetni most lehet bankkártyával a webáruházból indítva titkosított Barion banki felületen. Díja 2790 Ft. Utánvétes fizetésre nincs lehetőség. A bankkártyás fizetés elmaradása esetén a rendelést nem teljesítjük.

Szállítási díj: 2 790 Ft
PayPal

Packeta - SK (Szlovákia)


A csomagot a Packeta futárszolgálat szállítja Szlovákiába. A csomagfeladás időpontjáról értesítést küldünk, a küldemény útjáról és a kézbesítésről a futárszolgálat tájékoztat. Érkezés általában a csomag feladását követő 1-3 munkanap alatt.

Szállítási díj: 4 200 Ft
PayPal

Packeta - RO (Románia)


A csomagot a Packeta futárszolgálat szállítja Romániába. A csomagfeladás időpontjáról értesítést küldünk, a küldemény útjáról és a kézbesítésről a futárszolgálat tájékoztat. Érkezés általában a csomag feladását követő 1-3 munkanap alatt.

Szállítási díj: 4 200 Ft

Vásárlói értékelések

Még nem értékelték a terméket! Értékelje Ön elsőként!

Mások az alábbi termékeket vásárolták mellé...

Hasonló termékek