A NÉLKÜLÖZHETETLEN MÉHEK VÉDELMÉBEN

A NÉLKÜLÖZHETETLEN MÉHEK VÉDELMÉBEN

Olvasóink előtt közismert a virágokat beporzó méhek pótolhatatlan munkája, mint ahogy az is, hogy napjaink (túl)iparosodott, kemizált világában ezer veszély leselkedik rájuk. Nemcsak a házi méhekre, hanem a hasonló szerepet betöltő vadméhekre is, amelyek jó néhány faját a kipusztulás fenyegeti.

Olvasóink előtt közismert a virágokat beporzó méhek pótolhatatlan munkája, mint ahogy az is, hogy napjaink (túl)iparosodott, kemizált világában ezer veszély leselkedik rájuk. Nemcsak a házi méhekre, hanem a hasonló szerepet betöltő vadméhekre is, amelyek jó néhány faját a kipusztulás fenyegeti. A veszélyforrások között az egyik legnagyobb a virágzásban végzett permetezés, amikor a szorgos, beporzó munkájukat végző rovarok tömegesen válhatnak a felelőtlenség áldozatává. Nem véletlen, hogy a hatósági szabályozás e téren az egyik legszigorúbb: a jogsértők 15 ezertől 5 millió forintig terjedő bírságra számíthatnak.

Fontos hangsúlyozni, hogy az ingatlan tulajdonosok, termelők és földhasználók törvényi kötelezettsége a növényi károsítók - rovarok, gombabetegségek, rágcsálók, veszélyes és allergén gyomnövények - elleni védekezés. Ennek számos módja ismert - az ellenálló fajták választásától a mechanikai védekezésig –, és ezek egyike a növényvédelmi tevékenység, amelynek gyakorlása közben kötelező a környezet és természet védelme. A méhek megóvása érdekében a jogszabály előírja, hogy a permetszerek kijuttatása során különösen figyelni kell a virágzó, illetve a méhek által látogatott növények kezelésére. E körben a legfontosabb, hogy méhekre kifejezetten veszélyes készítmény a rovarok által látogatott (virágzó) növényállományban vagy virágzó gyomok által borított táblán, illetve méhek közelében sohasem használható. A méhekre mérsékelten veszélyes megjelölésű készítményekről tudni kell, hogy ha közvetlenül a rovarokra permetezzük, elpusztítja őket, de a kijuttatás után 8 órával már nem. Éppen ezért e szerek kizárólag méhkímélő technológiával juttathatók ki, ami azt jelenti, hogy csakis akkor kezdhetjük kipermetezni, ha meggyőződtünk arról, hogy a méhek már nem látogatják a növényeket. Ez praktikusan a csillagászati naplemente előtt egy órával, szürkület idején következik be, innen számítva a permetezést legkésőbb 23 óráig be kell fejezni. A méhekre nem veszélyes, nem jelölésköteles kategóriába tartózó készítmények – rendeltetésszerű, illetve előírás szerinti fölhasználás esetén - a virágzó növényállományban vagy méhek közelében veszély nélkül fölhasználhatók. Minden esetben fontos, hogy a szer kijuttatását csakis szélcsendes időben végezzük, illetve elejét vegyük annak, hogy a készítmény elsodródjon, a kezelésre nem szánt növényekre jusson.

/Forrás: Mezőgazda Könyvek/

További hírek