Mezőgazdasági gépi beruházások

A kiadvány elsősorban olyan mezőgazdasági vállalkozók, gazdálkodók, családi gazdaságok számára készült, akik hosszabb távon kívánnak e területen sikeresen tevékenykedni, ezért fontos számukra a legjobb gépesítési megoldások megtalálása, a már meglévő gépek gazdaságos…
1 500 Ft [3.80EUR]
Hűségpont: 15 pont

A kiadvány elsősorban olyan mezőgazdasági vállalkozók, gazdálkodók, családi gazdaságok számára készült, akik hosszabb távon kívánnak e területen sikeresen tevékenykedni, ezért fontos számukra a legjobb gépesítési megoldások megtalálása, a már meglévő gépek gazdaságos üzemeltetése, tartalékaik hasznosítása.

Idézet a könyvből:

4.1.1. Az amortizációs költség alakulása,
elszámolása, hatása

A gépek működésük során elhasználódnak, elkopnak, értékük csökken, Az így bekövetkezett értékcsökkenést elvileg azokra az ágazatokra, tevékenységekre és olyan mértékben kellene ráterhelni, amelyek és amilyen mértékben igénybe vették a gépet Az elhasználódás mértékét nehéz pontosan számszerűsíteni. A termelésre ténylegesen elszámolt értékcsökkenést nevezzük amortizációs költségnek, amely a gyakorlatban sok esetben egyáltalán nem követi a gép valós elhasználódását, értékcsökkenését.
Az éves amortizációs költséget Idő- vagy teljesítményarányosan számíthatjuk úgy, hogy a gép árából levonjuk a maradványértéket és az így kapott összeget Osztjuk a használati évek számával vagy a várható teljesítménnyel.
A gyakorlatban a maradványértékkel általában nem számolnak, a gép teljes értékét nullára leírják ún. amortizációs kulcsok (%) segítségével. Az egymást követő évekre jutó amortizációs költség nagysága alapján a leírás lehet lineáris vagy degresszív.
Példa: egy új gép ára 2200 E Ft, várható használati Ideje 10 év.
Lineáris időarányos lejárás alkalmazásakor az összesen 2200 E Ft érfékcsökkenést minden évre azonos
mértékben (1 0%-kal) kell számolni, így az évente 220 E
Ft lesz.
Degresszív leírás esetén az egymást követő években csökken az elszámolt amortizációs költség nagysága. Ennek kétféle gyakorlati megvalósítási módja lehetséges, Az egyik esetben egyre csökkenő százalékkal számolunk, így például az első évben 16% (352 E Ft) a másodikban 1 4% (308 E Ft) és így tovább a tizedik évig. A második esetben azonos százalékkal számolunk, de mindig a maradványérték (gép ára - elszámolt amortizáció) alapján. Például 12%-os kulcs esetén az első évben 264 E Ft, a második évben a maradványérték (2200—264= 1936) 1 2%-a, azaz 232 E Ft lesz az éves amortizációs költség, és így tovább, Teljesítményarányos leírás esetén az élettartam alatt várható teljesítményre, munkaidőre osztják el a leírandó értékcsökkenést. Az előbbi példa alapján, ha a használati ideje alatt a gép várhatóan 15 000 műszakórát dolgozik, akkor 1 órára 146,7 Ft érték- csökkenés jut. Az adott évben ledolgozott műszakórák számát ezzel megszorozva megkapjuk az éves amortizációs költséget.
Ennek az előnye az, hogy reálisabb, mert egységnyi gépi munkára vagy munkaidőre mindig azonos amortizációs költség jut. Ennek ellenére alig terjedt el. Egyszerűsége miatt a gyakorlatban nagyrészt az időarányos leírást alkalmazzák.
A vállalkozó az amortizációt termelési költségként számolja el, azonban kiadásként az nem jelentkezik, nem kell fizetnie senkinek sem és még adóalap, illetve adócsökkentő is. Ugyanis ha elszámol az adott évben a gépek után például 1 millió Ft amortizációt, akkor egyrészt a költségei ennyivel megnőnek, másrészt a jövedelme is ekkora összeggel csökken, tehát ennyivel kevesebb jövedelem után kell adót fizetnie.
Továbbá az 1 millió Ft elszámolt amortizáció is a vállalkozásban marad, felhasználható a tevékenységének finanszírozására, beruházásra. Ez a magyarázata annak, hogy általában nem engedik meg az amortizáció gyorsított leírását, a vállalkozók viszont igyekeznek - és célszerű is - a megengedett mértékig elszámolni azt,
Az elmondottakat szemléltetik a 4. táblázat adatai, ahol néhány géptípus éves amortizációs költsége látható különböző használati évek esetén, lineáris időarányos leírást alkalmazva.

Szállítás

Barion
PayPal
Foxpost csomagautomata

Foxpost csomagautomata-Bankkártyás fizetés


Fizetni most lehet bankkártyával a webáruházból indítva titkosított Barion banki felületen. A rendelését egy választott csomagautomatából veheti át. A szállítási költség 1150 Ft. Ha utánvéttel szeretne fizetni, akkor válasszon utánvétes lehetőséget.

Szállítási díj: 1 150 Ft Ingyenes 15 000 Ft értékű rendelés felett.
Foxpost csomagautomata

Foxpost csomagautomata-Utánvét


A rendelését egy választott csomagautomatából veheti át. Fizetés bankkártyával a csomag átvételekor. Az utánvétes szállítás díja 1490 Ft.

Szállítási díj: 1 490 Ft Ingyenes 25 000 Ft értékű rendelés felett.
Barion
PayPal

Foxpost futár-Bankkártyás fizetés


Fizetni most lehet bankkártyával a webáruházból indítva titkosított Barion banki felületen. A csomagot a Foxpost futárszolgálat kézbesíti a csomag feladását követő második munkanapon. A kiszállítást megelőzően sms-ben és email-ben értesítést küldünk a futár érkezési időpontjáról. A szállítási költség 2490 Ft.

Szállítási díj: 2 490 Ft

Foxpost futár-Utánvét


A csomagot a Foxpost futárszolgálat kézbesíti a csomag feladását követő második munkanapon. A kiszállítást megelőzően sms-ben és email-ben értesítést küldünk a futár érkezési időpontjáról. Fizetni a csomag átvételekor kell. A szállítási költség 2690Ft.

Szállítási díj: 2 690 Ft
Barion
PayPal
Csomagküldő csomagpont

Packeta átadópontra-Bankkártyás fizetés


Megrendelését egy kiválasztott átadóponton veheti át nyitvatartási időben. Fizetni most lehet bankkártyával a webáruházból indítva titkosított Barion banki felületen. A szállítás költsége 1490 Ft. Utánvétes fizetésre nincs lehetőség. A bankkártyás fizetés elmaradása esetén a rendelést nem teljesítjük. Ha utánvéttel szeretne fizetni, úgy válasszon másik szállítási módot.

Szállítási díj: 1 490 Ft
Barion
PayPal

Packeta házhozszállítás-Bankkártyás fizetés


A csomagot a Packeta futárszolgálat kézbesíti a csomag feladását követő második munkanapon. A kiszállítást megelőzően sms-ben és email-ben értesítést küldünk a futár érkezési időpontjáról. Fizetni most lehet bankkártyával a webáruházból indítva titkosított Barion banki felületen. Díja 2950 Ft. Utánvétes fizetésre nincs lehetőség. A bankkártyás fizetés elmaradása esetén a rendelést nem teljesítjük.

Szállítási díj: 2 950 Ft
PayPal

Packeta - SK (Szlovákia)


A csomagot a Packeta futárszolgálat szállítja Szlovákiába. A csomagfeladás időpontjáról értesítést küldünk, a küldemény útjáról és a kézbesítésről a futárszolgálat tájékoztat. Érkezés általában a csomag feladását követő 1-3 munkanap alatt.

Szállítási díj: 4 200 Ft
PayPal

Packeta - RO (Románia)


A csomagot a Packeta futárszolgálat szállítja Romániába. A csomagfeladás időpontjáról értesítést küldünk, a küldemény útjáról és a kézbesítésről a futárszolgálat tájékoztat. Érkezés általában a csomag feladását követő 1-3 munkanap alatt.

Szállítási díj: 4 200 Ft
Barion

Postafutár-bankkártya


Házhoz kézbesítés. Ennél a szállítási módnál csak tíz rendelés megléte esetén adjuk fel a csomagokat. Szállítás 8-10 munkanap. Fizetés bankkártyával a rendelés leadásakor. Postacsomagot utánvéttel nem küldünk.

Szállítási díj: 1 990 Ft + 290 Ft MPL 'S' DOBOZ

Vásárlói értékelések

Még nem értékelték a terméket! Értékelje Ön elsőként!

Mások az alábbi termékeket vásárolták mellé...

Hasonló termékek