Dr. Gonda István Rendelésre  Gyártó: Inform Kiadó »

Intenzív cseresznye művelési rendszerek itthon és a nagyvilágban

A cseresznye gyakorlatilag az egész világon az érdeklődés középpontjában áll a gyümölcsfajok között. Indokolja ezt a gyümölcsének koraisága és a magas fogyasztási, élvezeti értéke. Számos országban végeznek kutatásokat az erős növekedésű cseresznyefák törpítésére,…
2 560 Ft [6.50EUR]
Hűségpont: 25 pont
A cseresznye gyakorlatilag az egész világon az érdeklődés középpontjában áll a gyümölcsfajok között. Indokolja ezt a gyümölcsének koraisága és a magas fogyasztási, élvezeti értéke. Számos országban végeznek kutatásokat az erős növekedésű cseresznyefák törpítésére, az ápolási és a szüreti munkák megkönnyítése érdekében. Európában Németország, a déli féltekén pedig Chile és Ausztrália játszik meghatározó szerepet a technológiai és fajta innovációkban, a termelésben és nem utolsó sorban az export volumenek alakításában. Könyvünkben az ezekben az országokban született, illetve alkalmazott fajta- és termesztéstechnológiai újdonságokat mutatjuk be, kiegészítve a hazai eredményeinkkel.
Balmer Martin a németországi Rajna-Pfalz tartomány gyümölcskutató intézetének vezetője, több évtizedes cseresznyével szerzett tapasztalatait osztotta meg a közelmúltban egy előadássorozat keretében a Debreceni Egyetemen. Rajna-Pfalz tartomány, amely Németország délnyugati részén fekszik, számos hasonló ökológiai sajátossággal rendelkezik, mint hazánk. Ilyenek pl. a közel egyforma csapadékmennyiség és az évi középhőmérséklet, a fagykárosodások gyakoriságai és nem utolsó sorban a talajok minőségének nagy változatossága. A Németországban született eredmények magyarországi felhasználhatóságának jó lehetőségei vannak. Előadásai esszenciáját adjuk közre a németországi és részben az európai művelési rendszerek (alanyhasználat, fajtahasználat, térállás, koronaforma, metszés és más technológiai elemek) jelenlegi helyzetéről és fejlődésének, fejlesztésének irányairól.
Tanulmányutak keretében módunk volt megismerkedni a Chile és Ausztrália cseresznyetermesztésével. Számos ültetvényt felkeresve és konzultálva a termesztőkkel, tapasztalatokat gyűjtöttünk ezeknek a cseresznyetermesztésben meghatározó helyzetű országoknak a termesztési színvonaláról, az ültetvények típusáról és a legfontosabb technológiai fejlesztéseikről.
A magyarországi klíma adottságai, a földrajzi fekvésből adódóan is igen nagymértékben különböznek ezen országokétól. Ennek ellenére a fajtahasználat, a sor- és a tőtávolság valamint a koronaforma meghatározásának és alkalmazásának elvei jól adaptálhatóak a mi körülményeinkre is. Ezen túlmenően a technikai, technológiai fejlesztések, ötletek, illetve megvalósításuk inspiráló hatású lehet a hazai alkalmazásukra is.
A fentieket követően olyan hazai intenzív cseresznyeültetvényekben végzett fajta és termesztéstechnológiai eredményeket, illetve lehetőségeket mutatunk be, amelyek jelzik azt, hogy nálunk is elindultak a cseresznye intenzitásnövelésének próbálkozásai, tartamkísérlet formájában is. Természetesen igen távol vagyunk még a fejlettebb gyümölcskultúrával rendelkező országokhoz viszonyítva, de töretlenül folytatni kell vizsgálatainkat a felzárkózás lehetőségének javítása érdekében.
Befejezésül egy rövid ökonómiai betekintést közlünk a hazai cseresznyetermesztés költség és jövedelem viszonyáról, azaz a termesztés gazdaságosságának kérdéseiről.

Szállítás

Barion
PayPal
Foxpost csomagautomata

Foxpost csomagautomata-Bankkártyás fizetés


Fizetni most lehet bankkártyával a webáruházból indítva titkosított Barion banki felületen. A rendelését egy választott csomagautomatából veheti át. A szállítási költség 1150 Ft. Ha utánvéttel szeretne fizetni, akkor válasszon utánvétes lehetőséget.

Szállítási díj: 1 150 Ft Ingyenes 15 000 Ft értékű rendelés felett.
Barion
PayPal

Foxpost futár-Bankkártyás fizetés


Fizetni most lehet bankkártyával a webáruházból indítva titkosított Barion banki felületen. A csomagot a Foxpost futárszolgálat kézbesíti a csomag feladását követő második munkanapon. A kiszállítást megelőzően sms-ben és email-ben értesítést küldünk a futár érkezési időpontjáról. A szállítási költség 2490 Ft.

Szállítási díj: 2 490 Ft
Foxpost csomagautomata

Foxpost csomagautomata-Utánvét


A rendelését egy választott csomagautomatából veheti át. Fizetés bankkártyával a csomag átvételekor. Az utánvétes szállítás díja 1490 Ft.

Szállítási díj: 1 490 Ft Ingyenes 25 000 Ft értékű rendelés felett.

Foxpost futár-Utánvét


A csomagot a Foxpost futárszolgálat kézbesíti a csomag feladását követő második munkanapon. A kiszállítást megelőzően sms-ben és email-ben értesítést küldünk a futár érkezési időpontjáról. Fizetni a csomag átvételekor kell. A szállítási költség 2690Ft.

Szállítási díj: 2 690 Ft
Barion
PayPal
Csomagküldő csomagpont

Packeta átadópontra-Bankkártyás fizetés


Megrendelését egy kiválasztott átadóponton veheti át nyitvatartási időben. Fizetni most lehet bankkártyával a webáruházból indítva titkosított Barion banki felületen. A szállítás költsége 1490 Ft. Utánvétes fizetésre nincs lehetőség. A bankkártyás fizetés elmaradása esetén a rendelést nem teljesítjük. Ha utánvéttel szeretne fizetni, úgy válasszon másik szállítási módot.

Szállítási díj: 1 490 Ft
Barion
PayPal

Packeta házhozszállítás-Bankkártyás fizetés


A csomagot a Packeta futárszolgálat kézbesíti a csomag feladását követő második munkanapon. A kiszállítást megelőzően sms-ben és email-ben értesítést küldünk a futár érkezési időpontjáról. Fizetni most lehet bankkártyával a webáruházból indítva titkosított Barion banki felületen. Díja 2790 Ft. Utánvétes fizetésre nincs lehetőség. A bankkártyás fizetés elmaradása esetén a rendelést nem teljesítjük.

Szállítási díj: 2 790 Ft
PayPal

Packeta - SK (Szlovákia)


A csomagot a Packeta futárszolgálat szállítja Szlovákiába. A csomagfeladás időpontjáról értesítést küldünk, a küldemény útjáról és a kézbesítésről a futárszolgálat tájékoztat. Érkezés általában a csomag feladását követő 1-3 munkanap alatt.

Szállítási díj: 4 200 Ft
PayPal

Packeta - RO (Románia)


A csomagot a Packeta futárszolgálat szállítja Romániába. A csomagfeladás időpontjáról értesítést küldünk, a küldemény útjáról és a kézbesítésről a futárszolgálat tájékoztat. Érkezés általában a csomag feladását követő 1-3 munkanap alatt.

Szállítási díj: 4 200 Ft

Vásárlói értékelések

Még nem értékelték a terméket! Értékelje Ön elsőként!

Mások az alábbi termékeket vásárolták mellé...

Hasonló termékek